Fem Byar     BUSSRESAN

Buss på fem byar
- en kort semester bland nybyggare på gränsen till Lappland

Flyg & far
Fem byar – en kortsemester bland nybyggare på gränsen till Lappland

Vi har inom projektet gemensamt tagit fram två stycken turistprodukter.
Bussresan vänder sig till bussresearrangörer och
Flyg & far produkten till dig som privat resenär.
Här kan du läsa om dessa två produkter och även boka någon av dessa produkter.


Buss på fem byar
- en kort semester bland nybyggare på gränsen till Lappland

I det milsvida skogslandet med orörda älvar och glittrande sjöar möter vi människor och berättelser ur gammal och modern kultur.
Vi erbjuder här en trivsam resa med många omtänksamma detaljer och några riktiga höjdare.
Källan i Björnlandets nationalparkEn resa där mötet med såväl naturen som människor och levnadsöden får plats och där vi smakar och provar oss genom nybyggarnas drygt 200-åriga historia.
Boendet är enkelt i stugor och pensionat och maten är enastående.
Naturligtvis planerar vi gärna en resa i byarna helt efter Era önskemål.

Dag 1
Kl. 9.00 möter buss och guide upp på Umeå Flygplats och på väg genom Umeå får vi en första introduktion i bygdens historia. Hur Umeå stad bildades och vad Baggböleri innebär. Vi åker västerut på väg 92 förbi Bjurholm till Balsjö och Älgens hus där vi möter livs levande älgar och lär oss mer om älgens betydelse. Vi äter lunch här innan vi tar vägen till Trehörningsjö den första av Fem byar.

HjortronplockningEfter inkvartering i Trehörningsjö stugby bär det av till Djuptjärn. Vi får höra byns historia från krononybygge via baggböleri till dagens nybyggare. Vi besöker Trollmor på Trollebo, sedan lär vi oss hur osttillverkningen går till på Getgården och till sist dricker vi kaffe hemma hos Ann-Marie Johansson och ser modevisning av hennes design Tre Aviga. På kvällen finns tillfälle till bad och styrketräning på HälsoPoolen alternativt finsk bastu på bastuflotten i sjön innan vi äter en 3 rätters middag på Pub Trapper Inn t ex viltpaté, renfilé och lingonparfait.

Dag 2
4-l.jpg (15493 bytes)Väntar frukosten på Linatorpet. Liksom på mormors tid består den av Tätbryta, Blana, Tunnbröd och Sotare. Från Trehörningsjö går färden vidare till Myckelgensjö den andra av 5 byar. På väg till Myckelgensjö gör vi ett kort stopp och njuter av Anundsjö 1400 tals kyrka. Väl framme i Myckelgensjö dricker vi förmiddags kaffe på Gammelgården. När vi stiger in genom grinden förflyttas vi minst 100 år tillbaka i tiden. Sägnen om spålapparna jagar kalla kårar över ryggen. Det känns skönt att återvända till nutid och få se och höra om vad man tillsammans åstadkommit för att utveckla byn. Men vid besöket på fäboden och till lunchen på Långnäset färdas vi åter tillbaka i tiden och får smaka Björnfrossa.

Rödvattnets översilningsängFrån Myckelgensjö tar vi vägen förbi översilningsängarna i Rödvattnet och får en inblick i dåtida odlingsmetoder. Vi stannar en stund i Björnlandets nationalpark, lär oss mer om parkens flora och fauna samt njuter av en kort promenad och kaffe kokt över öppen eld. Innan ankomsten till Fredrika den tredje av 5 byar passerar vi Lapplandsgränsen. Där får vi höra om hur staten på 1500 – 1600 talet uppmuntrade människor att bli nybyggare i inlandet genom att erbjuda skattefrihet och frihet från militärtjänst.

Middag i FredrikaVi inkvarterar oss på gästhemmet Cruse och äter middag med t.ex. tjädersoppa, röding och mandelpotatis till huvudrätt och hjortron till efterrätt. Senare på kvällen gör vi en utflykt med häst och vagn för de som orkar.

Dag 3
Vårt första besök efter frukost, som består av gröt malt på kornmjöl från Baksjölidens kvarn, blir på kvarnen där vi lämnar in korn för malning och får med oss nymalt korn i strypåsar.

Innan vi kommer fram till själva byn Örträsk, den fjärde byn i raden av 5 byar, stannar vi till i Vargträsk där vi dricker förmiddagskaffe och möter Sigge som kan berätta om livet och arbetet i skogen. I Örträsk väntar valfria aktiviteter som studiebesök hos konservatorn, en lantgård eller tunnbröds bak i bagarstugan. På Hembygdsgården serveras Älgstek och mandelpotatis till lunch. Efter lunch besöker vi gemensamt kyrkan och ser dess vackra mässhake från 1400 talet, Sme-Harald berättar. Från Örträsk går färden över Umeälven vidare till Vindelälvens dalgång. Vindeln var världens största tjärexportör i slutet av 1800-talet. Vindeltjära var ett känt begrepp. Liksom dom andra Fem byarna är även Åmsele samernas vinterbetesland här betar 20 000 – 30 000 renar vintertid.

Mårdseleforsens naturreservatVid Mårdseleforsen. njuter vi av kaffe kokt på Vindelälvsvatten över öppen eld, och en guidad tur över hängbroarna genom deltalandet för de som önskar. Sedan besöker vi Åmsele kyrka och får även höra Barnmorskehusets historia. Café 363 dygnetrunt öppet automatcafé är också ett märkligt tidsdokument ett andningshål för bilister på väg till och från fjällvärlden. Vi äter middag på Åmsele Gästgiveri och på kvällen träffar vi forspaddlarna alternativt så tar vi en promenad till biografen i Åmsele Folkets Hus där vi ser ett bildspel om Vindelälven.

Dag 4

Efter övernattning och frukost är det så dags att lämna 5 byar. Resans avslutning håller vi på Baggböle herrgård utanför Umeå där vi knyter ihop historien om Baggböleriet och nybyggarna. Innan bussen vänder tillbaks till Umeå Flygplats blir det tillfälle till shopping och att uppleva Umeå på egen hand. 

Faktaruta

I resan ingår buss med chaufför och reseledare från Umeå flygplats
Enkelt boende, del i 4-bäddstuga och del i flerbädds rum på gästgiveri med sänglinne och handdukar
Lokala guider och besök enligt programmet
3 Frukost

Pris

Fast kostnad 22 550:-/bussgrupp + moms Rörlig kostnad 2 180:-/pers + moms

Tillägg

Enkelrum för 3 nätter 850:-
Dubbelrum -"- 425:- Avdrag
Vid egen buss -8 000:-
Egen reseledare -4 000:-

3 Lunch
3 Middag (varav 2st 3 rätters middagar)
6 Fika
3 souvenirer
Pris ex vid mini antalet 20 pers 3 308:-/pers + moms från Umeå
Pris ex vid max antalet 32 pers 2 885:-/pers + moms från Umeå
Specialpris för Flygtransport t o r Stockholm kan förhandlas fram med Braathens


Flyg & far

Fem byar – en kortsemester bland nybyggare på gränsen till Lappland

I det milsvida skogslandet med orörda älvar och glittrande sjöar möter vi människor och berättelser ur gammal och modern kultur. Tveka inte att ta kontakt med byborna och höra deras berättelser om livet förr och nu.

En lämplig startpunkt för en resa runt Fem Byar kan vara Umeå. Första gången Umeå omnämns i skrift är 1314, sina stadsprivilegier fick man 1588 av Kung Johan III.

Följ Umeälv västerut mot Vännäs. Redan innan du passerat Brännland passar du på att besöka Baggböle Herrgård. Vandra i Arboretum Norr bland 5 000 växter eller gör ett besök vid Sveriges nordligaste stenåldershällristningar i Norrfors i närheten av Stornorrfors kraftverk, laxtrappa och fiskodling. I de här trakterna myntades begreppet "baggböleri" dvs skogsbolagens ohederliga metoder för att komma över timmer och fastigheter från bönder och kronan.

Från Vännäs fortsätter du västerut på väg 92 "konstvägen" förbi Bjurholm där du passerar Balberget, som är Stöttingfjällets östligaste utlöpare, ett botaniskt intressant "sydväxt" berg där du kan hitta snölav, nejlika, getrams, örnbräken och sveriges nordligaste kända förekomst av hassel. Toppen Balklinten 439 m över havet, är ett utflyktsmål med storartad utsikt. I Balsjö vid Älgens hus möter du livs levande älgar och lär dig mer om älgens betydelse förr och nu. Här finns möjlighet att äta lunch innan du tar vägen till den första av Fem Byar; Trehörningsjö.

I kampen för vårdcentralen skapades en alldeles ovanlig sammanhållning i Trehörningsjö och man bestämde sig för vad världen runt omkring än hittar på så vill Trehörningsjöborna må bra. Hela bygden ställde upp och satsade både pengar och arbete när man byggde ett friskvårdscentrum med en varmvattenpool för rekreation och gymnastik. I sjön vid stugbyn ligger en hel sällskapsanläggning av flottar med bastu och plats för dans och grillning. Till livets goda hör sedan också Pub Trapper Inn som är berömd både för sin goda mat och alldeles utomordentligt läckra toalett.

På getfarmen i Djuptjärn får man möta både getterna, farmarna och ostarna som inte står de franska efter. Gårdsbutiken är alltid öppen med självbetjäning om ingen är hemma. Här får du också ta del av historien om krononybyggarna och skogsbolagens framfart i Djuptjärnsby fram till 1896.

Missa inte heller ett besök på Linatorpet – hembygdsgården, strax öster om Trehörningsjö, med sin rysansvärda Romeo och Julia historia.

Från Trehörningsjö går färden vidare till Myckelgensjö, den andra av Fem Byar. På väg till Myckelgensjö gör du ett stopp och njuter av Anundsjö 1300–tals kyrka.

Gammelgården MyckelgensjöVäl framme i Myckelgensjö besöker du Gammelgården en av Sveriges bäst bevarade bondgårdar på ursprunglig plats, en stor gård med alla 28 husen bevarade där de en gång byggdes. När du stiger in genom grinden förflyttas du minst 100 år tillbaka i tiden. I väggarna finns generationers slit som byns goda guider kan berätta mycket om, bl a sägnen om spålapparna som jagar kalla kårar över ryggen. Gammelgårdens sommarkafé serverar enbart hembakt bröd. Missa inte heller att besöka de välbevarade fäbodarna på andra sidan sjön och Långnäset med dess badplats.

Samarbetet i byn slår till så fort något ska göras. Ett reningsverk behövdes. Sagt och gjort, byn byggde ett reningsverk och driver det nu i egen regi, vilket man tilldelats miljöpris för. Saknaden av övernattningsmöjligheter gjorde att byborna timrade upp en stugby, och intill ordnades put & take fiske. För byns ridintresserade flickor byggdes en ridbana med gäststall för att även kunna ta emot besökare.

Från Myckelgensjö på väg till Fredrika, den tredje av Fem Byar, stanna till vid byn Rödvattnet och titta på översilningsängarna och få en inblick i nybyggarnas odlingsmetoder. Gör gärna en avstickare till naturreservaten; urtidskanjonen Stockholmsgatorna eller det trolska Trolltjärn. När du passerat Lapplandsgränsen kommer du till Västerbottens enda nationalpark - Björnlandet - som är väl värd ett besök.

Lappmarken koloniserades tack vare att staten på 1500- och 1600-talet uppmuntrade människor att bli nybyggare genom att erbjuda skattefrihet och frihet från militärtjänst, det så kallade Lappmarksplakatet.

 

Fredrika var en gång ett blomstrande skogsarbetarsamhälle som ligger som en oas i milsvida skogar vid Viskasjöns strand. Det var också skogen som en gång gav bygden ett oerhört uppsving. Med automatiseringen i skogen flyttade folk, men Fredrika är fortfarande en centralort för både samer och bofasta. Området är ett viktigt renbetesland vintertid och hit kommer samerna varje senhöst med sina renar.

Spånhyvling vid BacksjöDen gamla bonde- och skogskulturen finns väl bevarad vid kvarnanläggningen i Baksjöliden, där man än idag kan mala samt hyvla takspån, "pärt´n". Hemmamalet kornmjöl gör gröt och tunnbröd extra gott. Lika trevligt är det att komma till Fredrikas populäraste utflyktsmål, Majtjärn, det vill säga en liten skogsarbetarby byggd av många skolklasser under årliga lägerveckor. Utan papper och penna lärde eleverna sig både matematik, teknik och hantering av verktyg under ledning av en kreativ lärare.

I byn Nordanås finns ekogården Berget, ett litet familjejordbruk. Ät en måltid gjord av gårdens egna produkter hemma i bondens kök och smaka det hembakta korntunnbrödet medan barnen klappar kalvar och grisar i deras naturliga miljö. Bärmarkerna runtomkring är fina, vilket inbjuder till saftning och syltning. Övernatta kan du göra på Fredrikas Hotell Jakt & Fiskecamp.

På väg till Örträsk, den fjärde av Fem Byar, färdas du i natur med lågfjällskaraktär. Stanna gärna till vid fjället Storsvartliden och njut av utsikten från utsiktstornet. Bilväg finns ända upp.

I byn Vargträsk finns intressanta lämningar från nybyggarepoken, bl a kolarkojor och tjärdalar.

 

Örträsk som egentligen är två byar, Östra och Västra, ligger soligt och öppet runt sjön med samma namn. Det öppna jordbrukslandskapet är typiskt för bygden. Jordbrukarna har kanske blivit färre, men all åkermark brukas ännu. Ett annat minne från förr är hembygdsgården, där den förste nybyggaren Johan Philipsson Hilduinen slog sig ner 1678. Där värnar man numera om de lokala mattraditionerna som palt, älgkött, älggräsdricka och tunnbrödsbak.

I kyrkan med blått stjärntak finns en av inlandets verkliga rariteter – en mässhake i rött och guld med applikationer från 1400-talets Holland. Idag så värdefull att man får se men inte röra och absolut inte använda. Den upptäcktes av en slump när ett påsytt överdrag var så smutsigt att man sprättade bort det för att tvätta.

Upplev tystnaden i en kanot efter Öreälven, en unik skogsälv med sina meandrar, ravin- och terasslandskap. Uppströms Örträsk ligger det 30 m höga Storforsfallet och nedströms Örträsk väcks flottarminnen till liv vid flottningsdammen, den enda i sitt slag i Västerbotten. Flottarkojan intill är alltid öppen.

Från Örträsk går färden till Åmsele, den femte av Fem Byar, via Umeälven och Vindelälven, från reglerad till oreglerad älv. Vindelälven, en av Sveriges fyra nationalälvar, gav inspiration till Evert Taube när han skrev sin "Änglamark".

I området kring Åmsele finns många tydliga märken efter inlandsisen. Här kan du vandra efter en 6 mil lång vandringsled, Isälvsleden, ned till Vindeln. Leden följer en isälv och dess lämningar.

Uppströms Åmsele efter Vindelälven ligger Mårdseleforsens naturreservat med den mäktiga forsen och de klippformationer som fått sina former av älvvattnets tusenåriga slipning. Här blommar orkidén Nornan i början av juni. Ta en promenad genom det särpräglade deltalandet med sina slipade stenhällar och grytor. Vindelälvens vatten duger gott till törstsläckare och kaffekok.

Svenska forspaddlingens historia började i Åmsele. En ung läkarstuderande från bygden hamnade i Canada där han för första gången fick se forspaddlingskanoter. Han tog med sig idén och ritningar hem. Sedan plastade och gjöt fyra grabbar i brandgaraget hela vintern för att få prova kanoterna direkt efter islossningen. Idag finns kanoter att hyra för lugna upptäcktsfärder på egen hand i Åman. För den som vågar finns kurser i forspaddling med eskimåsvängar och annat skoj i forsande vatten.

I Åmsele kyrka är altartavlan målad av Leander Engström, en av sveriges mest kända expressionister. Altartavlan som föreställer Jesu korsfästelse blev hans sista verk.

Café 363 är ett dygnet runt öppet automatcafé som också är ett märkligt tidsdokument, ett andningshål för bilister på väg till och från fjällvärlden. Liksom dem kan du nu välja att följa Vindelälven mot fjällen eller kusten på väg mot nya äventyr.

Tillägg
  • Flyg Stockholm-Umeå t o r (specialpris)
  • Hyrbil
  • Lunch på Älgens hus
  • Tvårätters middag på Pub Trapper Inn i Trehörningsjö 185:-/pers
  • Trerätters middag på Gästgivarehemmet Cruse i Fredrika 210:-/pers
  • Baka tunnbröd i Örträsk
  • Lunchkorg i Örträsk
  • Forsränning i Åmsele
  • Hyra av kanoter i Åmsele

 

Detta ingår
  • Resebeskrivning och karta med bygdens historia beskriven
  • Enkelt boende i flerbädds stugor eller på värdshus bäddning och städning ingår.
  • Frukost i stugan i 6 dagar
  • Besök enligt programmet:
  • Entre på Älgens Hus
  • Besök på Getgården, Trollebo och Tre Aviga
  • Båtfärd och guidning på Linatorpet
  • Varmbad på HälsoPoolen
  • Guide & fika på Gammelgården
  • Besök på kvarn
  • Kaffe i Vargträsk
  • Studiebesök hos konservatorn i Örträsk
  • Guide i Mårdseleforsen
  • Lunchkorg i Åmsele
  • 3 souvenirer

Fem Byar
Centralgatan 43
890 54 TREHÖRNINGSJÖ
Tfn 0662-204 05
Fax 0662-204 10

SWEDISH ADVENTUREWebmaster@itadventure.se
 Copyright © Fem Byar

 Design & Produktion IT @dventure Mikael Eklund