Den långa krokiga vägen till Älgost
Vi har under en längre tid framgångsrikt mjölkat våra tre Älgkor; Juna, Hälga och Gullan.
Hur är detta möjligt och hur går det till? Efter flera år av prägling då vi både har umgåtts, ja till och med sovit med älgarna, har de blivit så tama och trygga i vår gemenskap. vi deltar vid födseln av de nya kalvarna och Älgkon är trygg som i tillvaron. Vi tar hand om kalvarna och hon tar hand om oss. Mjölkningen måste ske i all ensamhet och lugn och ro måste råda. Vid störningar slutar Älgkon ge mjölk, Så en mjölkning kan ta från en halvtimme till 2 timmar. Varje Mjölkning ger allt från några deciliter till som bäst ett par liter. Dessa arbetskrävande droppar fryser vi ner för att ystas vid tre tillfällen per år.
Här är det då dags att lämna över till vår köksmästare.

Väl mött
Christer & Ulla

Från mjölk till ost
Jag heter Ari Achrén och är köksmästare och ostansvarig vid Älgens hus. Jag är utbildad i Stockholm och London och har en mångårig erfarenhet från krogarna i Stockholm.
De senaste sex åren har jag drivit två egna resturanger, innan flyttlasset gick till Bjurholm.
Jag har i samråd med Näringslivsforskningen på Umeå universitet samt kunniga mejerister tagit fram tre sorters ostar av ren Älgmjölk.
Mjölken transporteras till Trehörningsjö och Anna-Karin Gidlund för ystning av syralöpt färskost och till Ann Klensmeden i Bräcke för ystning av vitmögel- och blåmögelost. Vi har tagit fram fyra typer av ost med krämig och djup konsistens och smak. Detta har dock inte varit helt lätt eftersom Älgmjölken är väldigt proteinrik och har hög fetthalt. Därför har vi även hämtat information från Frankrike och en av deras främsta ystningsexperter. Världsunik produkt i lite skala Den totala produktionen ligger för närvarande på ca 300 kg Älgost per år så detta är en exklusiv och unik produkt. vi kan nu erbjuda denna goda och unika produkt till försäljning.

Med vänliga hälsningar
Ari